Междувременно стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е подала оставка

49-ият парламент има пред себе си точно два месеца живот. На 9 юни ще изберем новите 240 депутати, които ще попълнят състава на 50-ото Народно събрание. Това означава, че за първи път политическите формации ще работят в условията на предизборна кампания и дори преговори за това как и кой с кого ще продължи в опитите си за коалиция след изборите. Кампанията официално ще стартира на 9 май.

Спорове в парламента: Колко е фискалният резерв на страната?

Заради изцяло новата ситуация се наложи и разместване в депутатските редици. След като вчера кабинетът „Денков-Габриел” отстъпи място на служебното правителство, днес се стигна и до рокади в парламентарната група на ПП-ДБ. Доскорошният премиер Николай Денков, заедно с още трима министри от редовния кабинет, се връща на депутатските банки. С него в пленарната зала влизат Асен Василев, Атанас Славов и Андрей Цеков. Така техните правомощия на народни представители вече са възстановени. За да седнат те отново в  пленарната зала, местата им отстъпват техните колеги Бюнямин Хасан, Веселин Недев, Радослав Василев и Мирослава Петрова.

В началото на заседанието председателят на НС направи още едно съобщение - че омбудсманът Диана Ковачева подава оставка. Причината е изборът ѝ за съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото ѝ встъпване в длъжност. Четиримата депутати, които излизат от парламента 2 месеца преди последния му звънец, отказаха коментар в днешния ден.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase