Нито регионът, нито светът, могат да позволят повече войни, категоричен е генералният секретар на ООН

Близкият изток е на ръба. Той е изправен пред истинска опасност. Налице е пълномащабен конфликт, сега е време да го потушим или да не го оставяме да ескалира. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Съвета за сигурност на ООН. Той беше свикан заради атака с дронове от страна на Иран към територията на Израел.

По думите му постоянният представител на Израел в ООН е поискал свикване на извънредно заседание. "Причината е директна атака от Иран с над 200 дрона и ракети в нарушение на международното право. Имаме обща отговорност за незабавно спиране на огъня в Газа, да съдействаме за освобождаване на заложниците и възстановяване на нормалното преминаване в Червено море. Нито регионът, нито светът, могат да позволят повече войни. Близкият изток е на ръба на пропастта. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Изключително важно е да се избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до голяма военна конфронтация на множество фронтове в Близкия изток. Цивилните граждани вече носят основната тежест и плащат най-високата цена. Имаме обща отговорност да ангажираме активно всички заинтересовани страни, за да предотвратим по-нататъшна ескалация", посочи той.

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase