ГЕРБ и ДПС обясниха, че премиерът сам решава за рокадите в кабинета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че предложената от премиера смяна на външния министър след неговото искане е абсолютно съвпадение. „Възраждане”, БСП и ИТН не са на това мнение и обявиха, че внасят вот на недоверие към служебния кабинет.

Според конституционалисти обаче тази процедура не е възможна при правителство, назначено от президента. Твърденията им се потвърждават и от тълкувателно решение от 1992 г. 

ИТН, БСП и „Възраждане” внасят вот на недоверие

Борисов обясни, че искането му за смяна на външния министър било в отговор на симпатизантите от столичния район „Подуяне”, които разкритикували състава с министри от „Продължаваме Промяната – Демократична България”. 

„Абсолютно съвпадение и в мотивите, които е описал, е много ясно. В район „Подуяне” симпатизантите, членовете на ГЕРБ и хората, които бяха дошли, са бесни от назначенията на служебното правителство. В кабинета, за който другите казват, че е на ГЕРБ, майката на кмета от ПП е министър в правителството на Главчев”, заяви Борисов.   

Въпреки това обясни, че ГЕРБ ще носи отговорност за Министерството на външните работи, ако зам.-председателят на партията Даниел Митов стане министър. От "Продължаваме Промяната - Демократична България" разкритикуваха. 

Борисов: Абсолютно съвпадение е искането на Главчев Митов да оглави МВнР

„Вместо да търсим майките, бащите, прадядовците и не знам още кой - да си понесе отговорността, че това правителство е на ГЕРБ в момента. Правят се огромни грешки още в първата седмица. Отговорността за това правителство е на Борисов, след като премиерът за два часа реагира само на коментар на някакви симпатизанти”, посочи Кирил Петков.  

От ГЕРБ и ДПС уточниха, че след промените в Конституцията, които направиха с ПП-ДБ отговорността за служебния кабинет е на парламента, но премиерът сам решава за рокадите в кабинета. „Не може България да седи без външен министър. Президентът трябва веднага да подпише указа. Щом е преценил премиерът, Митов трябва да бъде”, каза Пеевски.

Парламентът освободи директора на НЗОК

Не така обаче смятат от „Възраждане”, БСП и ИТН, които внасят вот на недоверие срещу служебното правителство. „Днес призовахме президента да смени Димитър Главчев. Ако не го направи, се ангажираме, заедно с „Възраждане”, да внесем вот на недоверие към служебния кабинет”, посочи Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” обявиха, че ще изчакат преди да решат финално. „Никога не предприемаме действия просто по политически причини. Смятаме, че към момента решението на „Възраждане” и БСП не е обосновано юридически”, подчерта Павела Митова.

Минути по-късно обаче лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов дойде с всички подписи на трите формации. И обяви, че го внасят още днес. „Правителството очевидно е на ГЕРБ и ДПС, и на ПП-ДБ също, защото вътре има техни представители, колкото и да се опитват да се отрекат от тях”, каза Костадинов и допълни, че ПП-ДБ не са положили подписите си в документа.

От ПП-ДБ обясниха, че биха подкрепили вота, но такова решение е противоконституционно. Обмислят обаче да поискат оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков заради гласуваната оставка на шефа на НЗОК, който не беше изслушан в залата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase