Групировката ще продължи да действа като политическа партия

Радикалното палестинско движение „Хамас“ ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан в Катар.

Той говори на съвместна пресконференция с катарския премиер и министър на външните работи шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Цената на войната: Как се променя икономиката на Израел

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка Исмаил Хания. „Хамас“ ме информираха, че са съгласни след създаването на палестинска държава в границите от 1967 г. да разформироват военното си крило, така че ще продължи да съществува само като политическа партия. Смятам, че това е много важен сигнал към международната общност за предприемане на стъпка към създаването на палестинска държава, каза министърът.

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел (ОБЗОР)

Разговорите между Фидан и Хания се проведоха преди предстоящото посещение на лидера на „Хамас“ в Турция. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с него в Истанбул на 20 април.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Нора Чолакова, БТА