Вижте репортажа на „Дойче веле”

Войната на Израел срещу Хамас унищожи големи части от Ивицата Газа и погуби поминъка на много цивилни граждани. Официалните данни показват, че израелската икономика също страда. През четвъртото тримесечие тя се е свила с почти 20% на годишна база в сравнение с предходните три месеца. Дали това ще натовари държавната хазна дотолкова, че ще бъде трудно да се финансира толкова скъпоструващата военна операция?

Животът на продавачите в стария град на Източен Йерусалим е борба. Наоколо има само местни жители. Набезите в целия окупиран от Израел Западен бряг и войната в Газа отблъскват туристите.

„Фабрика за оцеляване”: Коя е една от най-натоварените болници в Украйна (ВИДЕО)

Иззелдин Бухари е палестински екскурзовод и готвач. Напоследък обаче той няма кого да развежда в района. Казва, че има недостиг и на храни, а цените се покачват. Държавната помощ не покрива тези загуби. Туризмът е от ключово значение тук, наред със селското стопанство и строителството. Над 150 хиляди палестинци от Западния бряг влизат ежедневно в Израел, за да работят в тези сектори, но на повечето от тях това им е забранено от началото на войната. Така безработицата се покачва, задушава икономиката на Западния бряг, предизвиква вълнения и създава шок в предлагането за израелската икономика.

В Бейт Шемеш, Централен Израел, Дани Шапиро казва, че заради терористичните атаки на „Хамас” първоначално е затворил пивоварната си. Вместо да съкрати персонала обаче, той им намира работа във ферми на юг - иначе обслужвани от чуждестранни работници, които са избягали.

След време израелците се връщат в баровете и ресторантите. Търсенето се възстановява. Икономиката може да нарасне през тази година и да се възстанови през следващата, ако конфликтът бъде ограничен до Газа. Но ако войната се проточи, икономистите предупреждават за огромни щети за палестинската и израелската икономика.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase