Над 2, 250 млн. български граждани ползват предимно нощна тарифа

„България е крайно неподготвена за либерализацията на пазара на ток от 1 юли т.г.”. Това заяви депутатът от партия „Има такъв народ” в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

От тази дата търговците на едро на ток трябваше да могат свободно да договарят цените на електроенергията, обясни депутатът. По думите му в този енергиен микс, който е много по-изгоден за българския гражданин, влиза и нощна тарифа. „На 31 март изследвания за Агенцията за енергийна ефективност показа, че почти 2/3-ти от тока, който потребяват хората, е през нощта. Това е най-обезпокояващото – с либерализацията ще бъде ударен най-бедният слой на нашите граждани. От 2016 г. се предвижда защита за тази прослойка, но ние пак не сме готови за реални действия”, обясни Караджов.

Какво губим и какво печелим от отложената либерализация на пазара за ток

Премахването на нощната тарифа, ще удари тези 2, 250 млн. български граждани, категоричен е той. 75% от тяхната сметка за ток е от нощна тарифа, уточни депутатът. По думите му отлагането на либерализацията е за да може следващия кабинет да приведе българите в тази защитна рамка.

Според него парите за разликата в цената на тока за енергийно бедните е трябвало да дойде от Фонда за сигурност на енергийната система. „Асен Василев го източи този фонд”, обясни той. „Задължението за връщане на 1 млрд. лева в енергийния фонд, не беше изпълнено от предишния финансов министър Василев. Сега парите ще дойдат от бюджета и така ще се увеличи дефицита. Това ще се отрази на приема на страната ни в еврозоната”, поясни Караджов.

Относно доклада за „Боташ”, той обясни, че в него има факти, които могат да бъдат използвани от Еврокомисията за евентуална наказателна процедура.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase