Това е второ искане депутатите да се съберат по време на предизборната кампания

За втори път по време на предизборната кампания - депутати искат свикване на Народното събрание. От „Продължаваме Промяната – Демократична България” внесоха подписи парламентът да се събере, за да обсъди казуса със заплатите в здравеопазването и да изслуша премиера Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница.

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента

От ПП-ДБ настояват извънредното заседание да се проведе на 5 юни от 10:00 ч. На него се очаква депутатите да задължат Министерството на здравеопазването и НЗОК да направят, така че да се даде ход на актуализиране заплатите на лекари, сестри и санитари. Освен това в парламента да бъде извикан на изслушване служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев за скандала с позицията на България за геноцида в Сребърница.

В писмена позиция от "Възраждане" посочват, че "49-ото Народно събрание отдавна изчерпа своята легитимност, всички важни решения за България трябва да се вземат от следващото 50-то събрание". От партията заявиха още, че "категорично осъждаме опитите на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ да използват парламентарната институция за нечистоплътни цели".

От "Възраждане няма да участват в извънредното заседание и призовават това да направят и останалите политически сили.

От БСП обявиха, че са внесли два проекта за решение и държат те да бъдат включени в дневния ред на извънредното заседание. Първият гласи, че България няма да изпраща войски в Украйна, а вторият, че страната ни не е съгласна предоставени на Украйна оръжия да бъдат използвани за обстрелване на цели на територията на Русия.

На ход сега е зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която по правилник трябва в 7-дневен срок да свика заседание на Народното събрание, независимо, че в момента депутатите са в почивка и има предизборна кампания.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase