Пациент е превозен от Шумен до София

Първа реална спасителна мисия на медицинския ни хеликоптер. Въздушната линейка е транспортирала 49-годишна жена в тежко състояние от Шумен до София. Сигналът до Центъра за спешна помощ по въздуха е получен в 7:30 ч. тази сутрин. Половин час по-късно машината вече е била във въздуха. Полетът е продължил около час и 15 минути.

Снимка: Министерство на здравеопазването

4 месеца по-късно - край на сухите тренировки. Случаят от Шумен вдигна във въздуха първия ни медицински хеликоптер, с който страната ни разполага от февруари. След като лечението на медиците от местната болница не дал резултат, последвала светкавична реакция жената да бъде транспортирана час по-скоро до столичната Военномедицинска академия.

Първа високопроходима детска линейка получи педиатричната болница

49-годишната жена е била приета по спешност в шуменската болница, състоянието ѝ обаче прогресивно се влошавало. „Което наложи да бъде поставена в медикаментозна кома и на вентилация. Предвид тежкото състояние на пациентката, беше решено, че транспортирането ѝ по земя е рисково. Затова бяха потърсени възможности за транспорт по въздуха”, обясни директорът на болницата в Шумен д-р Димитър Костов.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Медицинският хеликоптер излетял от София в 8:02 ч. „Предизвикателствата бяха от метеорологична гледна точка. Трябваше да вземем решение кога да се излети, за да не рискуваме живота на никого”, посочи пилотът Валерий Шопов.

На борда на хеликоптера за първата мисия се качва и анестезиологът от „Майчин дом” д-р Вера Иванова. „Обадиха ни се в 7:30 ч. сутринта, сигналът беше приет от координационния център”, обясни тя.

„При тези мисии цялата ни дейност е свързана с времето. Винаги трябва да сме готови за всякакъв вид случаи и инциденти, за да можем във възможно най-кратък срок да свършим работата си”, коментира медицинската сестра Георги Радоев.

Снимка: Министерство на здравеопазването

На път за Шумен се наложило хеликоптерът да кацне в Горна Оряховица. „Планът беше такъв - да отидем да заредим в Горна Оряховица и тогава, с пълен хеликоптер, да можем да се върнем. При това положение бяхме готови за всякакви метеорологични условия. Ние не сме като лека кола да спрем на бензиностанция. Трябва да си имаме гориво”, уточни пилотът Юлиян Богоев.

Помощ по въздуха: Защо медицинският хеликоптер все още не изпълнява реални мисии

Пет минути след 10 ч., вече с пациент на борда, хеликоптерът тръгва обратно в София, приземявайки се на площадката на болница „Св. Екатерина”.

„От вчера знаехме, че има такъв случай. Тъй като вчера времето беше лошо, пациентът не можеше да бъде транспортиран. Днес от сутринта няколко пъти ни се обадиха. В 11:25 ч. хеликоптерът кацна на площадката”, каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. д-р Димитър Петков.

„Чиста логистика, при която трябваше да помогнем пациентът от площадката на хеликоптера да бъде отведен до линейката. Ние имаме такива устройства”, допълни анестезиологът в УМБАЛ „Св. Екатерина” доц. Филип Абединов. Жената остава в реанимацията на ВМА.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Очаква се следващите два медицински хеликоптера да пристигнат в страната до края на годината. Вторият обаче ще кацне у нас с закъснение. Това се уведомили от компанията „Леонардо”, съобщават от Министерството на здравеопазването. Третият медицински хеликоптер ще дойде в България по график до края на годината.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase