Той иска анализ на причините за дефектирането на част от машините

Има 4640 повече гласа, отчетени на флаш паметите, отколкото на протоколите. Не използваме пълния капацитет на машините и протоколите от флашките. Това каза за "Твоят ден" Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Изборни дефекти: Какви бяха проблемите с машинния вот и можеха ли да бъдат избегнати

"Частично отпечатани и дори празни бюлетини имаше и на тези избори. На тях не става ясно за кого е подаден гласът. Когато избирател на получи разписка от вота си на машина, може да гласува отново на хартия - такова решение имаше и на изборите през април миналата година, така че можеше да бъде предвиден този проблем. ЦИК обаче реши чак следобед да позволи това, - преди това гласуващите не са успели да гласуват. След това обаче част от гласовете може да са били компенсирани", коментира тя.

По думите ѝ Общественият съвет иска анализ на причините за дефектирането на част от машините. "Тестовете трябва да се направят в еднакви условия с тези на изборите, за да се проследи целият процес. Заради разминавания между флашките и протоколите най-много гласове са загубили от ПП-ДБ - 1410, следвани от "Възраждане" и ГЕРБ-СДС, които са с над 800", обясни Лазарова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase