Темата коментират политическия анализатор Георги Харизанов и социалиста Калоян Паргов

Корнелия Нинова подаде оставка. След като за седем години електората на БСП се сви с 700 хиляди гласа, другарите на често отлагаща оттеглянето си лидерка решиха, че тя няма право да се кандидатира за трети мандат.

Социалистите, които изпаднаха до пета политическа сила на предсрочните избори у нас, приеха оставката на Нинова видимо доволни и поискаха войната с президент и другите другари да престане.

Новото правителство на Нидерландия положи клетва пред краля (ВИДЕО)

Засега въпреки очакванията на социолозите поне един от отцепилите се от БСП политик да отведе новата си партия в НС, това не се случи. Манолова, Григорова, Дончева, Петков, Миков и Паскалев ще се надяват да седнат на парламентарните банки следващия път.

Но не само у нас лявото губи позиции. В Испания след лошо представяне на изборите, лидерът на Социалистическата работна партия подаде оставка. В Гърция някогашната мощна „Сириза” на Ципрас вече е разединена и без влияния в управляваната от десния Мицотакис страна. В Унгария Орбан практически няма конкуренция, освен бившия си министър.

От друга страна Румъния и Словакия са управлявани от леви лидери. Но фактите са категорични - появата на популистки крайно десни партии в Европа и така наречените „суверенисти” - борещи се за Европа на нациите, удариха най-вече лявото.

Политическият пейзаж във Франция след победата на десницата на първи тур

На провелите се евроизбори ръст получиха „Алтернатива за Германия”, която е втора по доверие политическа сила във Федералната република. Резултатите на френската крайна десница около Марин льо Пен принудиха президента Макрон да свика предсрочни избори, на които за успокоение на левите, които са втори след крайната десница, все пак изпреварват Макрон.

Темата изчезва ли лявата политика на стария континент коментират политическия анализатор Георги Харизанов и социалиста Калоян Паргов.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase