Има външнополитически пречки за приемането ни в Шеген и по суша, каза кандидат-депутатът

"Няма пречка ВСС да избере нов прокурор. Парламентарната квота е с изтекъл мандат, но може да взима решения. Не очаквам КС да се произнесе по различен начин, затова трябва да се формира солидно мнозинство, което да поднови парламентарната квота". Това каза кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той коментира и темата за приемането ни в Шенген и по суша. "През 2012 г. бяхме напълно технически готови да се присъединим към Шенген, но последваха периоди на върхове и спадове. Външнополитически пречки ни спират да влезем и по суша. Дипломацията ни не е била причина да не сме в пространството за свободно движение", посочи Георгиев.

Гаджев: Основният проблем за националната ни сигурност е засиленият миграционен натиск

Според него външните ни граници трябва да бъдат укрепени като превенция за мигрантските вълни. "Възможните конфигурации в предстоящия парламент ще са пряка функция от избирателната активност. При 8-9 партии фрагментацията ще е толкова сериозна, че дори 3-4 политически сили няма да могат да формират мнозинство с необходимите 121 депутати. Думите равноотдалечен, технократски, технически или непартиен кабинет са заложени капани. Това няма да проработи и си е проличало досега. ГЕРБ направи всичко възможно някоя формула за правителство да проработи", коментира Георгиев. 

По думите му няма индикации за смяна на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова