Процедурата, в рамките на която Сарафов беше номиниран за главен прокурор, е законна, но неморална, смята кандидат-депутатът

Начинът за излизане от политическата криза е партиите да се съберат, да обсъдят приоритетите, които са еднакви за всички, и те да се оформят като програма със срокове за реализация. Ако тя има достатъчна подкрепа от съответния брой партии, те могат да излъчат правителство. В него не трябва да има политически водачи. Решението кои да са хората, трябва да е взето заедно. Това каза кандидатът за депутат от ИТН Тошко Йорданов в ефира на предаването „Здравей, България“.

По темата за номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор Йорданов коментира, че „процедурата е законна, но изключително неморална, тъй като съставът на Висшия съдебен съвет, в голямата си част, е с изтекъл мандат“. „Същият този състав махна Иван Гешев“, допълни кандидат-депутатът. И подчерта, че "системата е бетонирана".

По въпроса за купуването на гласове Йорданов посочи, че то се случва чрез различни фирми, през цялата държавна администрация и др. „Схемата е ясна, известни са хората по места, които купуват гласове, но никой не предприема мерки. Акциите са насочени към определени групи, за да могат други да правят каквото си искат“, каза още Йорданов.

Проф. Коларова: Правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ е единственият вариант за кабинет

Той коментира и казуса с българските ТЕЦ-ове. „Мариците" и българският енергиен комплекс печелят всяка година. Държавата трябва да преразгледа еконормите, които товарят стойността на "Мариците“, смята Йорданов. И допълва, че парите по ПВУ „няма да отидат за хората, които работят в ТЕЦ-овете, нито за възстановяване на българската енергетика, а за 10 фирми, които ще правят фотоволтаици“. Политикът каза още, че ако енергийният пазар се либерализира за битовите потребители през 2026 г., това ще доведе до енергийна бедност на много българи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова