Дни преди вота – кой с кого може да управлява

Премиерът ще бъде равноприближен, еднакво приемлив, неполитическо лице. Обикновено това са университетски преподаватели над 65-годишна възраст, които нямат амбиции да правят тепърва политическа кариера. Това каза в студиото на "Здравей, България" политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той смята, че предизборната кампания върви доста добронамерено. "Това издава желание от ПП и ГЕРБ да направят опит да съставят правителство. Мисля, че е тактика да се мобилизират твърди ядра, а не реално намерение. Дори да има подкрепа от движението на Пеевски за един кабинет, тя няма да бъде формализирана. Не се знае дали ПП ще се възстанови след "сглобката", мнозина от техните избиратели биха предпочели да останат в опозиция, отколкото да се коалират отново с ГЕРБ. По-важният въпрос е кой ще бъде трети и четвърти, защото не са много партиите, които да са приемливи партньори за първите две формации. Двете фракции на ДПС не са от тях", коментира политологът.

Политолог: Партиите нямат стимул да търсят по-висока избирателна активност

От своя страна журналистът Стояна Георгиева посочи, че предварително поставените червени линии преди изборните резултати не са добра идея. "Борисов настоява премиерът да е политическа фигура, защото ГЕРБ иска да покаже, че още е силна. Най-вероятно всички след вота ще трябва да отстъпят по малко, ако тръгне да се прави мнозинство. Ако пък влязат повече партии в НС, първите две сили може да се окажат близо до 120 депутати, но може и да не им стигнат. ПП ще постави условие Пеевски да не присъства в коалицията, както и да има ясен план за регулаторите. Много хора смятат, че няма смисъл да гласуват, защото всичко е ясно, но всъщност не е така. Пеевски може да остане изолиран, възможностите му да действа както досега, са силно ограничени и намаляват", подчерта тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петкова