От КНСБ настояват за по-високи данъци за хора с по-високи доходи

В навечерието на изборите, синдикатите представиха исканията си към Бюджет 2025. КНСБ настоява за по-високи данъци за хората с високи доходи и вдигане на заплатите в обществения сектор. И още - по-големи данъчни облекчения за работещите родители.

Първите предложения на КНСБ са за промени при събирането на данъци. Сред тях - увеличение с 5% на корпоративния данък до 15 на сто, връщане на ДДС върху хляба и ресторантьорските услуги на 20% и повишаване на максималния осигурителен праг до  4 275 лева през следващата година. И още - достигане на 10-процентов данък дивиденти, въвеждането на дигитален данък и данък „вредни храни”. На този фон данъчно облекчение синдикатите предлагат да има за работещите родители в размер на 1200 за първо и 1500 лева за второ дете.

По сметки на КНСБ промените ще гарантират допълнителни 4 милиарда и 700 милиона лева за държавата. И предлагат с тях да има увеличение на заплатите в образованието, здравеопазване, земеделие, държавно управление и транспорта.

Предложенията си КНСБ обясняват като мерки, с които да бъде затворена дупката в бюджетния дефицит и да се съобразим с изискванията на евросъюза, но и да се гарантира адекватна политика на доходите.

Димитров, КНСБ: Ценовите равнища у нас остават много високи

„България има 1.07 среден дефицит, докато другите страни имат над 3. С други думи, харчим три пъти по-малко от тях при равни условия. Но в същото време Европа ни казва - харчете по-малко. Мисля, че България, като страна отличник, трябва да има право на дерогация за такива неща“, каза икономистът към КНСБ Любослав Костов.

Според синдикатите, ако фискалната ни политика трябва да е по европейски, то тогава и данъците ни трябва да са европейски.

Колко пари са нужни за месечната издръжка на един работещ у нас

И още от мерките на синдикатите - край на по-ниската ставка за ресторантьорите и нулевото ДДС за хляба. Ако такова решение бъде взето, това ще се отрази върху продукцията на Александър, който снабдява десетки вериги магазини с хляб.

„Това ще се  отрази негативно на количеството и качеството на произведения хляб, защото хипермаркетите и вериги ресторанти не са склонни за увеличение на цената. Т.е. разходите ще ни бъдат повече, което ще доведе до голяма тежест на производителите, от които голяма част сигурно ще спрат да работят“, посочи Александър Йосифов.

Така, ако пазарът не позволи хлябът да поскъпне, ще падне качеството му, допълва той „Единственият начин да се запази цената на крайния потребител е да се търсят суровини с по-ниско качество, което ще се отрази на крайния клиент“, посочи още Йосифов.

На този етап сметките на синдикатите са само предложение към финансовото министерство, което работи по Бюджет 2025. Какво ще бъде записано в него, предстои да разберем в първите дни след изборите.