Чуваха се писъци и крясъци, разказаха наши сънародници

84 души са убити, след като в Ница камион се вряза в група хора, събрали се да наблюдават фойерверките за националния празник на Франция.

Иво Георгиев е бил само на пресечка разстояние от мястото на трагедията в Ница, когато чува изстрелите и шума от камиона. „Видях хората, които бяха сгазени. Беше страшна касапница”, разказа той пред NOVA.

Съвсем наблизо е бил и Теодор Илиев с негови приятели. „Бяхме на около петдесетина метра от случващото се. Изведнъж някаква огромна тълпа тръгна да тича срещу нас, чуха се викове, дори изстрели. Първоначално мислехме, че това са пиратки. Тълпата изведнъж ни погълна и започнахме да тичаме. Бяхме с още едно момиче и едно момче. Приятелката ми падна, аз я вдигнах и накрая трябваше да се скрием някъде от тълпата, защото паниката беше доста голяма” , разказа той пред NOVA.

Близо до мястото на трагедията е била и българката Нели Капаси. „В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба”, разказа  тя. 

 
„Зарята започна в 10.00 часа. Не знам колко е продължила. Може би 10-15 минути, може би и повече. Няколко минути след зарята се случи трагедията.

Ние бяхме в един ресторант, който е на центъра на Ница, на около стотина метра от там. На улицата имаше много, много хора и първото нещо, което видяхме беше една вълна от тичащи, крещящи хора”, сподели тя и добави: 

„В първия момент не осъзнахме какво става, докато не чухме изстрели от автоматична стрелба. След като чухме изстрелите настъпи паниката и в нашият ресторант. Нещо страшно беше. Не мога да кажа кой произведе изстрелите. Не знам. В момента, в който започнахме да тичаме видях покрива на бял камион и се учудих, че той е там, защото улицата беше затворена целия следобед”. 

Ние имахме шанса да се скрием в едно мазе, един локал за колелета. Когато излязохме попитахме полицая какво става и той каза: „Знам какво става, но е нещо страшно да ви го обяснявам”. Чух, че други полицаи искаха покривки и чаршафи, за да покрият мъртвите тела, което създаде допълнителна паника”, разказа Нели Капаси за Новините на NOVA.

„Точно преди да стане атентата, бяхме на плажната ивица, където имаше фойерверки. След фойерверките тръгнахме да се прибираме, когато стигнах до трамвая започнаха да се чуват писъци и крясъци. Всички хора в трамвая залегнаха. Имаше изстрели”, разказа Даниел Василев, който също е бил в центъра на Ница по времето на трагедията и добави: „Едва когато се прибрах вкъщи разбрах, че камионът е прегазил много хора. Шофьорът е карал един огромен камион и два километра е газил хора, след което е слязъл, започнал да стреля и полицията е стреляла”. 

Диян Добрев, председател на Асоциацията на българите в Ница, разказа в ефира на NOVA, че не е бил на мястото на трагедията, но знае, че там е имало други наши сънародници. Всички членове на асоциацията обаче са невредими, успокои Добрев.