Марин Николов получи Голямата награда на Фондация „Радостина Константинова”, разследващият журналист на Нова е и сред 35-те „Достойни българи” на 2015 година

Разследващият журналист на Нова Марин Николов е отличен с два престижни приза за своята работа. Фондация „Радостина Константинова” присъди на журналиста Голямата награда за разследваща журналистика, а малко по-рано той бе отличен като един от „Достойните българи” на 2015 година в ежегодната кампания на вестник „24 часа”.

Марин Николов заслужи Голямата награда за разследваща журналистика с три репортажа за предаването „Разследване” - за престъпната схема за източване на европари, предназначени за тютюнопроизводителите; за зеления рекет над бизнеса от псевдоеколози, както и за разкритията за системните кражби в БДЖ, след които последваха няколко оставки. Това е четвъртата година, в която Фондация „Радостина Константинова” връчва престижната си награда. Неправителствената организация е създадена на 11 май 2011 година от близки и колеги на емблематичната журналистка Радостина Константинова, която е сред основателите на Пресгрупа „168 часа”. Основната цел на фондацията е да насърчава обективната журналистика в България, като подпомага колеги от всички медии. Критериите, по които журито оценява и избира носителите на Голямата награда за разследваща журналистика, са обективност, ефект на въздействие, пълнота на разследването и обществена значимост.

„За мен това е голямо признание, както и за екипа на „Разследване”, заяви Марин Николов при връчването на наградите. Въпреки че разследването се свързва с нередности и негативни факти като лъжи, кражби и така нататък, организаторите на събитието са прозрели, че в крайна сметка разследването има за цел доброто на хората, отбеляза той. 

„Хората като Марин са надежда за бъдещето, защото изразяват най-съкровените неща в журналистиката – честност на първо място”, заяви Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп. „Марин е изключителен професионалист и преди всичко честен журналист. От онези, които те карат да си спомниш защо в крайна сметка всички ние сме избрали тази професия. И затова точно тази награда много му отива”, сподели Дарина Сарелска, директор „Новини и актуални предавания” в Нова телевизия.

Марин Николов е и сред 35-те личности, отличени в ежегодната инициатива „Достойните българи” на вестник „24 часа”. Наградата му бе присъдена отново за серията от журналистически разследвания, довели до промяна и повече контрол в системата на БДЖ.  

Какво още разказа Марин Николов за разследванията си вижте във видеото от „Здравей, България” по Нова.