Номинираните бяха излъчени от браншовите бизнес организации и обявени в Чехия

Трима българи бяха номинирани в категория „Бизнес” за „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” по време на Дванадесетата световна среща на българските медии в Прага, Чехия. Номинациите са излъчени от браншовите бизнес организации, а имената на номинираните обяви председателят на Организационния комитет на наградите Христо Тучев.

„Евлогий и Христо Георгиеви осъществяват своите бизнес успехи в емиграция. Българите, живеещи в чужбина, са тези, които би трябвало да следват техния пример. Посланието е към всички тях и затова го правим тук в Прага пред българските медии в чужбина. С примера на Евлогий и Христо Георгиеви искаме да вдъхновим всички наши съграждани зад граница”. Така Хритсо Тучев изясни мотивите си да представи номинациите именно на световния форум на българските медии в Чехия.

Първата номинация в област бизнес е за Васил Терзиев - съосновател и изпълнителен директор на софтуерна компания „Телерик”. Терзиев  има бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ от Американския университет в България. Преди да създаде „Телерик”,  заема различни позиции в компании от високотехнологичния и инвестиционния сектор, както и сектора на недвижимите имоти. След придобиването на „Телерик” от американската компания Progress Software през 2014 „Телерик“ става „Telerik, a Progress Company“, а Терзиев поема поста главен директор „Иновации” в Progress. В момента компанията Telerik, a Progress Company е носител на над 300 световни награди и е водещ работодател в България за шест поредни години от 2007-а насам.  През 2015 г. компанията организира и изцяло финансира образователната инициатива „Академия на Телерик“, която предоставя безплатно обучение по програмиране за всички възрасти.

Втората номинация е двойна и е за  Светлин Наков и Христо Тенчев, основатели на първия Софтуерен университет в България СофтУни. Софтуерният университет дава възможност за качествено образование за софтуерни инженери с практическа насоченост, професия и работа в софтуерната индустрия, както и възможност за диплома за висше образование. Основна цел и мисия за екипа на университета е да направят хората, които обучават, истински професионалисти в софтуерната индустрия и да се ангажират с намирането на работа по придобитата специалност „софтуерен инженер".

Светлин Наков е известен като лектор, софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, предприемач и вдъхновител на хиляди млади хора. Той е участвал като главна движеща сила в изграждането и развитието на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България - Софтуерната академия на Телерик. Светлин е носител на наградата „Джон Атанасов” на Президента на България и има опит като хоноруван преподавател по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски”, НБУ и ТУ-София.

Христо Тенчев е изпълнителен директор и основател на XS Software - българска компания за разработка на онлайн игри. Тенчев основава компанията докато е още в училище. В момента компанията му е най-голямата у нас за разработка на компютърни игри, в нея работят над 150 души, а годишната печалба надхвърля 5 млн. евро. Завършил “Компютърни системи” в ТУ, Тенчев разбира в дълбочина проблема с българското софтуерно образование от двете страни - на студентите и на работодателите в ИТ сферата. Той е един от двамата българи, които се наредиха в престижната класация „Топ 30 под 30” на списание „Форбс” , в категорията за социално предприемачество. 

„Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Нова Броудкастинг Груп с гордост партнира на инициативата. Медийната група е основен медиен партньор на инициативата и ще подкрепи провеждането на информационната кампания, включително и излъчването на официалната церемония по награждаването, която ще се проведе в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.