Гледайте предаването днес от 13.00 ч. по DIEMA

В първия ден на 2017 година туристическото предаване ”Без багаж“ ще отведе зрителите на пътешествие сред свещените маймуни на индонезийския остров Бали. На Бали има три маймунски гори. Наричат ги така, защото ги обитават стотици макаци, които местните смятат за свещени. Мисията на такова място е да опази областта според  индуския принцип на Три Хата Карана или "Три начина за достигане на духовно и физическо благосъстояние", който има за цел да накара хората да живеят в хармония. Три Хата Карана са хармоничните отношения между хора и хора, между хора и природна среда, и между хората и Върховният Бог.

Маймунската гора има философска цел да създаде мир и хармония за посетителите от всички краища на света, да запази редки растения и животни за използване в хиндуистки ритуали и да се осигури естествена лаборатория за изследвания на социалното взаимодействия на маймуните едни с други и тяхното взаимодействие с природната среда на парка. Някои от дърветата наоколо се считат за свещени и се използват в различни балийски духовни практики.

Тук наричат макаците - балийски дългоопашати маймуни. Те се всеядни, но персоналът ги храни със сладки картофи по три пъти на ден. Макаците обичат да похапват и листа от папая, царевица, краставици, кокос и всякакви плодове. Групите маймуни заемат различни територии. Конфликтите не могат да бъдат избегнати, тъй като в сухия сезон се налага една група да премине през територията на друга, за да стигне до вода. Този вид примати са активни почти през цялото денонощие. Средното тегло на тези маймуни варира между 2,5 и 8 килограма. Продължителността на живота им е до 20 години. Сивите макаци не са с много добра репутация, пословично палави са и са най-умелите джебчии.

Не пропускайте приключенията на ”Без багаж“ сред свещените маймуни на Бали на 1 януари от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички минали епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му профил във Vbox7.com.