Не пропускайте предаването в неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Предаването "Без багаж" тази неделя по DIEMA ще отведе зрителите до египетска Сахара. В пустинята Сахара живеят около 2 милиона души, основно в оазисите и в близост до тях.

"Без багаж" тръгват из пясъците, за да се срещнат с бербери, туареги и бедуините. Огромната територия на Сахара е сравнима по големина с тази на САЩ, но голяма част е незаселена. Поради изключителното безводие населените места са концентрирани по течението на Нил и долината на делтата. Температурите на пясъка достигат до над 50° C през деня.

Етнически египтяни са най-голямата етническа група в страната, представляваща 91% от общото население. Етническите малцинства включват абази, турци, бедуини – арабски племена, живеещи в източните пустини и на Синайския полуостров, бербери на Сиуа и нубийски общности, скупчени край Нил. 

Сахара се простира от Атлантическия океан на запад, Атласките планини и Средиземно море на север, Червено море и Египет на изток и областта Судан и долината на река Нигер на юг. Пустинята е част от територията на 11 държави и се разделя на много области: Тенере, Арабска пустиня, Либийска пустиня, Нубийска пустиня и др. 

Флората на Сахара наброява около 1 200 вида. Типът растителност зависи от водните ресурси в отделните части. В сухите области растат само сухолюбиви растения и лишеи. В подножията на планините виреят палми и подобни растения, а понякога във влажните области около бреговете на солените езера растат халофитни растения. 

Въпреки негостоприемността на средата си Сахара е дом на много животински видове, които са се приспособили към начина на живот в пустинята. Най-много са едногърбите камили, козите и скорпионите. 

"Без багаж" тръгват на горещо пътешествие из пустинята на Египет – тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Всички минали епизоди можете да гледате в канала на предаването във Vbox7.com тук