Не пропускайте туристическото предаване днес от 13.00 ч. по DIEMA


Пътешествениците от туристическото предаване “Без багаж“ ще пренесат зрителите сред красотите на Националния художествен музей “Рейна София“ в Мадрид днес от 13.00 ч. по DIEMA. “Рейна София“ е националният музей на испанското изкуство от 20 век. Официално е открит през 1992 г. и е кръстен на кралица София. 

Монументалната сграда е изградена още през 1781 г. Богатите колекции в музея съдържат над 10 000 творби и представят огромното разнообразие на съвременното изкуство с всички негови модерни течения. По своята площ това е един от най-големите музеи в света. Тук са картините на Пикасо, Дали, Миро,  Хуан Грис, Исидор Нонел, Едуардо Чилида, Мартин Чирино, и още много известни съвременни испански художници. Без съмнение, звездите в музея са творбите на двамата най-големи художници на 20 век в Испания - Пабло Пикасо и Салвадор Дали. 

Най-забележителната творба на каталонския художник Салвадор Дали в този музей е картината “Великият мастурбатор“.  Изложена е именно тук, тъй като самият Дали я дарява на испанската държава. Тази картина е едно от върховите произведения в сюрреалистичния етап на Дали и  включва в себе си много от ключовите елементи на неговата работа: камъните на Кадакес, скакалците, мравките, сексуалността му и, разбира се, жена му Гала.  

Музеят е дом на монументалната творба на Пикасо – “Герника“.  Художникът я рисува в момент на изблик на безсилен и мъчителен гняв след бомбардировката на баския град “Герника“ от германската авиация и я посвещава на жертвите на Гражданската война и на избитите жители. Световноизвестната картина на Пабло Пикасо е нарисувана през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година. Творбата е представител на кубизма и е рисувана в черно-бяло с маслени бои. Тя пресъздава хаоса и насилието на войната и скоро се превръща в символ на мира и антивоенните движения. “Герника“ може би е едно от най-известните произведения на изкуството на Испания и със сигурност най-известният шедьовър в музея “Рейна София“, което обяснява факта, че е изложена в самостоятелна зала, където да напомня на света за катастрофалните последици от войната.

Не пропускайте да видите съкровищата на Националния художествен музей “Рейна София“ в “Без багаж“ днес от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.