Започва шестото издание на преакселератора на Start It Smart, който помага на стартиращи предприемачи да развият бизнеса си

Националната предприемаческа организация Start It Smart, започна набирането на участници за шестото издание на известната обучителна програма - Start It Smart | Pre-Accelerator. Единственият по рода си на Балканския полуостров стартъп преакселератор включва 10–седмична интензивна програма за подготовка на екипи от начинаещи предприемачи. При влизането в програмата повечето от проектите са на идейно ниво, а при завършването й са готови за пазара или за привличане на рискови инвеститори. Партньори на инициативата са българските фондове за рисково финансиране LAUNCHub и Eleven, както и акселераторски програми от Германия и други страни по света.

Началото на шестия сезон и обученията ще започнат на 20 март, апликационният прозорец е отворен до 28 февруари на http://pre.startitsmart.com/

“През годините преакселераторът се наложи като формат с ключово значение за подкрепа на стартиращи предприемачи на ранен етап от тяхното развитие. Доказателство за досегашния успех е, че досега през него са стартирали разпознаваеми имена на българската стартъп сцена като Dextrophobia Rooms, Eventyard, Tickey, MaistorPlus, betahaus Sofia, Enhancv, Join The Players и много други, а общият размер на рисковите инвестиции, привлечени от участниците в преакселератора в последващ етап, достига 2 млн. евро“ - разказва Никола Янев, президент на Start It Smart.

Няколко са новостите в програмата през тази година. Най-важната сред тях е новото работно пространство, създадено съвместно с Microsoft и ICB в София Тех Парк. То се нарича MIC (Microsoft Innovation Center) и в него ще бъде осигурено място за развитието на всички участващи екипи, както и достъп по последните световни технологии. Второто нововъведение в тазгодишното издание е, че за първи път участието в преакселератора ще е платено. Причината за това е желанието на организаторите да провокират по-сериозна ангажираност от страна на участниците.

В шестия сезон на програмата, участниците могат да спечелят стипендии от МЕТРО, Cleantech Bulgaria, Superhosting.bg, както и от други компании. И тази година ментори на младите предприемачи ще бъдат основателите и ръководителите на някои от най-успешните български компании и организации като Светозар Георгиев, съосновател на Telerik, Светлин Наков, основател на Софтуерния университет, Любен Белов, съосновател на LAUNCHub, Елена Маринова, президент на Мусала Софт, Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на Мелън, Георги Брашнаров, управител на Немечек България, Любомир Русанов и Методи Дреновски, съоснователи на СуперХостинг.БГ и други.