"Без багаж" разкриват тайните на един от най-впечатляващите храмове

Тази неделя отново отпътуваме за среща с Ангкор Ват. В епизода екипът на "Без багаж" споделя някои от своите "открития" като например:

·         Ангкор Ват означава "Градски храм". Нови нови храмове и руини се откриват почти всяка година.

·         Ангкор Ват е основната причина за над 50% от посещенията на международните туристи в Камбоджа всяка година. Камбоджаните се гордеят с древния си паметник толкова много, че го поставят на камбоджанския флаг през 1850 г.

·         Ангорските развалини се простират на повече от 400 кв. км. Много посетители погрешно посещават само няколко от най-известните храмове.

·         Ангкор Ват е необичайно ориентиран на запад, посока, характерна за смъртта в индуистката култура. Археолозите не са наясно защо древните строители са избрали да се отклонят от нормата да ориентират структурите на изток.

·         Барелефите в Ангкор Ват се четат по посока обратна на часовниковата стрелка, което е още една индикация, че храмът е свързан с погребални ритуали.

·         Също необичайно за времето на строителството, Ангкор Ват е посветен на хиндустското божество Вишну, вместо на управляващия крал.

·         Оригиналната външна стена в Ангкор Ват обгръщала храм, град и кралски дворец, заемайки площ от 820 000 кв. м. Днес от стената не е останало нищо.

·         Кхмерските тухли са свързани почти невидимо, като е използвана растителна каша, а не хоросан.

·         Много посетители не осъзнават, че повечето повърхности на храмовете в Ангкор някога са били боядисани. До днес са оцелели само малки следи от боята на няколко храма.

Гледайте епизодите на "Без багаж" всяка неделя от 13 ч. по DIEMA.