Гледайте новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Приключенците от “Без багаж“ откриват плаща, върху който се е появил образът на Дева Мария тази неделя по DIEMA. “Дева Мария от Гуадалупе” е националният храм на Мексико. Построен е в близост до хълма Tepeyac, защото се смята, че именно тук Дева Мария от Гуадалупе се появила на Свети Хуан Диего.  

Снимки от новия епизод на "Без багаж" може да видите ТУК

Хуан Диего Куахтлатоацин, роден и живял в Мексико в края на 15 и началото на 16 век, е първият римокатолически местен светец от Северна и Южна Америка. Твърди се, че той е получил видението на Дева Мария през декември 1531 г. 

В базиликата Гуадалупе се съхранява мантия, на която се появил образа на Дева Мария като доказателство за автентичността на виденията и нейните послания. Този плащ и преданието стават причина базиликата Гуадалупе да се превърне в най-големия световен център за поклонение на католиците, посещаван от милиони посетители годишно.

Хуан Диего не е бил нито богат, нито влиятелен човек. Дева Мария му се е явила в зори като Богородица и заповядала на Хуан Диего да поиска от епископа да издигне параклис в нейната чест, за да може да облекчи страданието на всички, които я призовават в нужда. Епископът поискал знак, който да докаже, че това наистина е небесно послание. Дева Мария заръчала на Хуан Диего да се изкачи на хълма и да набере от цветята, които растат там. Истинско чудо било, че Хуан Диего намерил изобилие от цветя, които неочаквано били разцъфтели по скалистия склон, където обикновено растели само кактуси и трева. Използвайки мантията си като чувал, той се върнал при Богородица, а тя подредила цветята и му казала да ги отнесе на епископа. Като влиза при епископа по-късно същия ден, Хуан Диего разгърнал мантията си и цветята се разпилели на пода. В този миг епископът видял върху мантията отпечатъка на образа на Дева Мария. 

От този миг започват чудесата на Дева Мария от Гуадалупе, за които разказва в новия си епизод туристическото предаване “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.