Конкурс за есе по темата ще отличи 25 студенти, кои ще получат едногодишна стипендия на стойност 6 хиляди лева

Бизнесът стартира инициатива в подкрепа на младите българи, но само ако докажат, че искат да се развиват в родината си. частна компания ще даде десетки стипендии на студенти, стига да се мотивират в есе, че са готови да останат в страната си, след като завършат образованието си. 

Един от тези млади българи е Дарин Маджаров - магистър с диплома от Германия и докторант в Белгия, но днес отново е в София. 

“Като бях в чужбина, се чувствах като на хотел - отивам там, за да взема умения. И винаги ми е било мечта да се върна в тук в България и да направя нещо смислено за страната си”, разкрива Дарин. 

В България той създава бързоразвиваща се платформа за видео уроци, помагащи на учениците да се подготвят за часовете в училище. 

 “В началото никой не вярваше, че ще стане нещо от сайта, който правим. Сега обаче има 450 хиляди регистрирани човека, които учат през сайта - това са 
11 пъти пълен стадион "Васил Левски", разказва младият предприемач.

 “Тук са ми приятелите, тук има огромни  възможности за бизнес, за предприемачество, има страхотна природа. И хората не го оценяват това”. Причините да реши да се върне в България са стотици, твърди Дарин и никога не е съжалявал за избора си.

На помощ на младите хора като Дарин идва бизнесът. За да имат стимул да останат в родината си, 25 студенти ще получат едногодишна стипендия на стойност 6 хиляди лева. 

 “Трябва да напишат есе "Моите 25 причини да избера България". Да успея и да остана в България”, разказва Божидар Нейчев, управляващ съдружник в Pricewaterhouse Coopers – компанията, която организира конкурса. 

Конкурсът е отворен за всички студенти, независимо от специалността, която са избрали.  Освен финансов стимул победителите ще получат и възможност за стаж в престижна компания, както и менторство от страна на най-добрите в бизнеса. 

“ За да им помагат като пътеводител в живота. Кои са правилните решения. Кои са правилните грешки, които да бъдат направени и от тях да извлекат после поуки”, разкрива Божидар Нейчев.

Крайният срок за изпращане на есетата е 10 февруари 2018 година. 

Нова Броудкастигн Груп е медиен партньор на конкурса за есе "Моите 25 причини да избера България".