Вижте как живеят те тази неделя в 13.00 ч. по DIEMA

Маите от етноса Цоцил. Чамула живеят в планините Чиапас, на надморска височина от 2,200 метра. Градът им Чамула се радва на уникален автономен статут в Мексико. Там не се допускат външни полицейски или военни сили. Чамула има свои. Наричат я "Чамула в Света на Слънцето".

На площада е главната църква Сан Хуан, спретната в семпла бяла мазилка с красиви декорации. Това място е обгърнато в тайнственост, защото вътре в храма не служат свещеници, а индиански лечители.

Църквата е изпълнена със свещи в ярки цветове и дим от изгаряне на тамян. По стените са фигурите на католическите светии, но те всъщност представляват боговете на Маите. Свещите са запалени, хора седят на пода и се молят на светиите. 

Местната форма на католицизма е впечатляваща смесица от древни религиозни практики на Маите, испанските католически традиции и странни нововъведения.

В църквата лекуват т.нар. "курандерос". От всички краища на щата пристигат хора, нуждаещи се от помощ, била тя лечение на медицински  или психологически проблем, злоумишлени вреда или магьосничество. В зависимост от проблема, тук леченията се извършват с различни по размер и цвят свещи, цветя или пера, течности в бяло и черно, а в тежки случаи и с живи пилета.

Всичко това е необходимо на лечителя, за да осъществи церемонията по лечението и да се постигне оздравяване.

Хората в Чиапас вярват в тези традиционни ритуали.

Гледайте новите епизоди на поредицата за пътешествия всяка неделя от 13.00 ч. по DIEMA.