Коя е Червената кралица?

Млада археоложка прави едно от най-големите открития за цивилизацията на Маите. Това е Фани Лопес Хименес. Докато извършва рутинна стабилизираща работа по стълбите на храм от XIII век в Паленке, Мексико, тя забелязва малък процеп, скрит зад плевели и зидария. Фенерчето ѝ не е достатъчно, за да надникне, затова тя използва и огледала. Струва ѝ се, че зад купчината камъни има тесен проход. Оказва се, че е точно така.

Проходът е дълъг шест метра и напълно изчистено от отломки. В края на прохода, при завой от прав ъгъл, Хименес открива и друг проход, под прав ъгъл, водещ до голяма запечатана врата. На следващия ден екипът ѝ прави отвор и намира две празни камери от всяка страна на запечатаната врата. Видни са признаци на ритуали, изпълнявани отпред. Откриват затворен саркофаг, който почти запълва камерата, покрита с червен цинобър.

Маите използвали живачния окис като консервант в царските погребения. По всичко личи, че саркофагът пази останките на жена, свързана с владетеля на маите Пакал. Ако е така, това би било първото открито погребение на кралица на маите. Тя също като него е погребана с маска от нефрит, диадеми и бижута. И двата им скелета са просмукани с цинобър и са погребани в един и същи период от време. 

Археологът Арнолдо Гонзалес Крус, ръководител на проекта, дава името на неизвестната жена "Червената кралица". 

Гледайте новия епизод на "Без багаж"  тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.