Тя е номинира за принос към подобряване на благосъстоянието на децата в категория "Журналист"

Мария Йотова, едно от лицата на предаването "Събуди се", е номинирана от организацията "Международна награда на Херцога на Единбург – Българи"“ за пресъздаването на трудни човешки истории с обективност, искреност и човечност и по-конкретно за задълбочения материал в подкрепа на кампанията "За по-човечно детско правосъдие" – "Къси разкази: Три години в интернат заради кражба от автомати за кафе".

В него тя пресъздава истинската историята на момче от възпитателна институция. Подходът ѝ е както изключително личен, така и стремящ се да не застраши и/или навреди в последствие на заснетата съдба. Отношението на Мария към интервюираните е човешко и в същото време стремящо се да разкаже история, която да покаже несправедливостта и остарялостта на системата за детско правосъдие в България и нуждата от промяна на архаичния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Наградите "Златна ябълка" се организират ежегодно от Национална мрежа за децата от 2010 г. Целта им е да отличат приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние. Те се връчват в осем категории: "Герой на децата", "Училище", "Болница", "Община", "Журналист", "Благотворител", "Специална награда" и "Награда за цялостен принос".

Церемонията по връчването на наградите "Златна ябълка" ще се състои в навечерието на Деня на детето - на 31 май, четвъртък, от 17.30 ч. в учебния театър на НАТФИЗ Кръстьо Сарафов.