Гледайте днес след централната емисия новини

В новия документален епизод на "Темата на NOVA" ще видим премълчани истории, скрити зад стигми, предразсъдъци и страх. Истории, които засягат всички нас като общество. Ако лично не сме застрашени обаче, свеждаме поглед. 

На всеки 100 хиляди души в България почти 2 000 са психично болни – от леки случаи до тежки заболявания. Големият проблем се появява при хората, чиито роднини напускат разклатения им живот и ги оставят сами. Кои са трудностите по пътя на самотниците в риск, разказват репортерът Ивета Шилигарова и операторите Димитър Василев и Кирил Тасев тази неделя.

Според Европейската психиатрична асоциация страната ни трябва да тича бързо, за да догони Европа, когато говорим за психично здраве. Добри практики от Франция засне в Париж кореспондентът на NOVA Петя Желева. Там голяма част от грижата е поверена на неправителствения сектор и са изградени мобилни екипи за бърза реакция.

Кога в България ще бъде готов новият Закон за социалните услуги, ще имаме ли скоро и Национална програма за психично здраве? Обществото ни има нужда от образование и зрялост в отношението си към различните. И институциите да заработят заедно.

Гледайте "Самотници в риск" в "Темата на NOVA"  днес след централната емисия Новини по NOVA.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес