Музиката към филма е на младия композитор Александър Костов

“Последната песен” - една от най-личните композиции на Владимир Ампов – Графа, посветена на майка му, звучи на финала на новия български филм “Писма от Антарктида”, който излиза по кината на 11 октомври. С емоционалния си заряд и дълбоки послания тя хармонира с основната тема на лентата – силата на майчината любов.

“Филмът и песента се намериха почти съдбовно. Ние се свързахме с Графа със запитване за подходящо парче, а те тъкмо мастерираха “Последната песен”. Изключително благодарни сме му, че реши да я сподели с нас и зрителите. Така преживяването на финала е още по-силно.”, разказва режисьорът Станислав Дончев. “Музиката е изключително важен елемент в “Писма от Антарктида” и това се усеща особено силно в критичните моменти. Щастливи сме, че отново имахме възможност да работим с един от най-обещаващите композитори на филмова музика у нас – Александър Костов.”, допълни той.

За лентата Александър Костов композира общо 40 минути, които са записани студийно от Sofia Session Studio. Авторът има опит в създаването на музика за игрални, документални и късометражни филми, сред които „Корпус за бързо реагиране“, „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха“, SMART Коледа, „Блян за щастие“, „Падаща Звезда“. За късометражния „Кайн“ печели награда за най-добра филмова музика на фестивала „New Wave”. Като част от екипа на Four For Music Ltd. работи и по проекти на една от водещите продуцентски компании за филмова музика в Холивуд - Two Steps From Hell, свързани със заглавия като Интерстелар, Хари Потър, Карибски пирати и X-Men.

Видео от процеса на запис на музиката към “Писма от Антарктида” можете да видите тук.

Още за “Писма от Антарктида”

Филмът разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна между тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и колети. Остава да разберем ще намери ли смелост.

Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата извън контрол, през какво ще преминат двамата и ще й прости ли детето.

В “Писма от антарктида” ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад проекта стои и голяма част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета”, който се нареди сред най-гледаните нови български филми. Режисьор е Станислав Дончев („Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“).

Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които миналата година спечелиха награда “Златна роза” именно с “Дъвка за балончета”.  “Писма от Антарктида” отново започва с тяхната работа и селектирането на сценария в един от най-престижните форуми за сценарии в Европа – Скриптийст, който се провежда в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е познат и с работата си по популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z”, “Денят на бащата” и др.

Преди броени дни с работата си за филма операторът Мартин Димитров спечели специалната награда на 9-тия международен фестивал за операторско майстворство “Златно око” в Тбилиси. 

Част от снимките на “Писма от Антарктида” наистина са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на ръководител на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си.

“Филмът поставя много въпроси - могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?”, обяснява режисьорът Станислав Дончев. “Надяваме се публиката отново да ни гласува доверие, защото въпреки драматичната история вярваме, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова надежда.”, допълни той.

Продуценти на филма са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. “Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” от 11 октомври.

Писма от Антарктида” е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Трейлъра на “Писма от Антарктида” можете да гледате тук.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си