Втората година на програмата за създаване на стартъпи от български ученици беше открита от президента Плевнелиев

“Мирът и образованието са в основата на иновациите, които са висшата форма на това младите хора да вземат съдбата в ръцете си, да имат високи амбиции, да мечтаят и да се опитат да реализират мечтите си. Тийноватор прави това за младите хора в България”, каза президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев на официалното откриване на учебната година на Тийноватор в София Тех парк на 14 октомври. На събитието присъстваха учениците, менторите и партньорите на проекта за настоящата и миналата учебна година.

Програмата за създаване на стартъп клубове на българските училища Тийноватор влиза в 16 училища в София, Враца и Варна през учебната 2019-2020 г. Близо 300 ученици от 10. и 11. клас заедно с 32 ментори в трите града ще развиват креативното си мислене и предприемаческите си умения; ще презентират пред инвеститори и ще разработват реални стартъп бизнеси в продължение на една учебна година. В края на програмата ще участват в национално стартъп състезание, а отборът победител ще представи страната ни на международно събитие в Словения.

“Радваме се, че за втора година Тийноватор ще бъде свързващото звено между успешните български предприемачи и учениците, на които тепърва им предстоят големите решения в живота”, каза на откриването в София Светлана Савова, ръководител на Тийноватор в България. “Целта е да дадем знания и умения на учениците, които ще им помагат в избора на професия и социална среда в бъдещето.”

В менторския екип на Тийноватор влизат опитни предприемачи и опитни бизнес лидери от български стартъп компании в София, Варна и Враца.. Сред тях са българинът с кариера в Холивуд Стан Кристоф; авио инженерът Сергей Петров - основател на популярния стартъп, насочен към опазване на пчелите - Pollenity; един от първите блокчейн програмисти в България - Севгин Мустафов, както и Мария Доганова, основател на интернет платформата “UPLOYMENT”, която подпомага туристическата индустрия да набира квалифициран персонал като комбинира обучение и персонализирано обслужване.

Тийноватор премина успешно през пилотната си година - учебната 2018-2019, в четири софийски училища. В началото на септември т.г. отборът победител в националното състезание Headstarter представи достойно България на международно събитие в Словения.

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския Център по Предприемачество (BEC). Фондация Америка за България подпомага клубовете в двете училища във Враца. Проектът е част от акселераторската програма на Reach for Change - Промяната за 2019 г. Партньор на Тийноватор за учебната 2019-2020 г. е и UniCredit Bulbank.

За Тийноватор

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018 / 2019 в столичните училища СМГ „Паисий Хилендарски“, 105 СУ „Атанас Далчев“, 32 СУИУЧЕ „Св. Климент Охридски“ и 19 СУ „Елин Пелин“. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програма се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.

Платформата за предлагане и намиране на стажове Headstarter, създадена от ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ), спечели първото място във финалното състезание на Тийноватор през май 2019 г. Наградата за победителя от националното състезание у нас беше участие в специална акселераторска програма в Словения от 25 до 30 юни и участие в международното събитие в президентския дворец в Любляна на 9 септември. Шест от десетте стартъп проекта от първата година продължават да се развиват като компании, а някои от тях вече имат финансиране от инвеститори.