Ники Василковски и автомобилният състезател Димитър Илиев проведоха експеримент, за да покажат какво се случва, когато шофьорът разсее вниманието с телефона си

Репортерът и треньорът в Академията за безопасно шофиране Димитър Илиев преминават с автомобил по маркирано трасе с няколко конуса. В края на отсечката пред колата изскача изненадващо препятствие. „Когато човек внимава и е концентриран, може да реагира адекватно и да избегне препятствието. Защото по всяко време в града пред автомобила може да излезе пешеходец или малко дете”, коментира състезателят.

"Да запазим прегръдката жива" - кампания за безопасност на пътя

Експериментът продължава с втори кръг по същото трасе. Този път шофьорът се опитва да напише SMS, докато преминава покрай препятствията. Фокусът на вниманието му се измества върху телефона и два конуса се оказват съборени на земята. Автомобилният състезател обяснява, че в градски условия, при шофиране с 50 км/ч, една секунда невнимание и разсейване с телефона се равнява на 14 метра, изминати на сляпо.

Разсейването с телефон – пандемията при катастрофите

Зает да гледа в телефона си докато пише съобщението, Димитър Илиев блъска и обекта, който внезапно излиза измежду паркиралите встрани автомобили. „Нека да сме концентрирани и внимателни, въпреки изкушенията, които отвличат вниманието ни. В крайна сметка шофирането е голяма отговорност. Дори е препоръчително, когато сме зад волана да изключим звука на телефона си!”, призовава треньорът в Академията за безопасно шофиране.

Според направени проучвания изпращането или четенето на съобщения откъсва погледа на водачите от пътя за около 5 секунди. При шофиране със средна скорост от 80 км/ч това означава, че се изминава приблизително дължината на футболно игрище със затворени очи, което повишава риска за попадане във фатален инцидент с над 20%. През изминалата година са регистрирани 1758 тежки инциденти само с едно превозно средство (т. нар. самократострофирали). При тях са загинали 182-ма души и са ранени 2236 човека. Експертите са категорични, че сред основните причини е разсейването, за което водеща роля има използването на мобилни и други устройства при шофиране.

Над 6 хил. души са загубили живота си при пътнотранспортни произшествия в България за последните 10 години. Това са пътувания, които никога не са завършили, а близките на всички тези хора така и не са дочакали да ги видят и прегърнат отново.

Кампанията „Да запазим прегръдката жива“ по инициатива на осемкратния рали шампион на България Димитър Илиев, продуцента Александър Христов и обичания актьор Юлиан Вергов, се фокусира върху превенцията на пътнотранспортните произшествия и се осъществява в партньорство с NOVA и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.