Гледайте документалния разказ на Калина Паскалева на 22 август от 18:30 ч.

Три документални филма на разследващия журналист Слави Ангелов ще бъдат излъчени в ефира на NOVA NEWS от 1 август. Всяка неделя от 18.30 ч. зрителите ще се запознаят с разтърсващи и драматични истории, заснети в Гърция, Холандия и България. Поредицата ще бъде допълнена от филма „Само смелите живеят вечен живот“ посветен на 15-та годишнина от атентата срещу злополучната база „Индия“ в Кербала през 2003 г. Тогава загиват българските войници Георги Качорин, Николай Съръев, Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров.

Авторът на филма Калина Паскалева разказва за идеята, която стои зад документалната лента.

„Как тръгна идеята за „Само смелите живея вечен живот“ – моят филм за Кербала за загиналите български войници в атентата в Кербала? Снимала съм го преди 3 години и се радвам, че най-накрая ще бъде излъчен. Всички български войници, които са пътували и са били на мисии, предполагам ще си върнат старите спомени. Когато бях с тях в Кербала, ходех по техните стъпки, в най-опасните квартали. Те са били изпратени през 2003 г. на възстановяваща мисия, за да помогнат на държавата, но реално не се случва точно това. Отиват в една много тежка военна обстановка. Биват обстрелвани, а не са били достатъчно добре подготвени. Не знам до колко това е било споделяно и по-скоро е пазено в тайна. Защото има предпоставки да си мисля, че атентатът, в който загинаха петима българи е следствие на развалената комуникация на Министерството на отбраната, на Генералния щаб и разузнаването, лошата логистика. Каква дейност е извършвало разузнаването относно предстоящи атентати? Разбира се, Генералният щаб отказва да поеме отговорност и казват, че са с чиста съвест. В документалния ми филм ще чуете различни гледни точки, включително на Заместник губернатора на Кербала, който по това време е бил пряк свидетел. Не е имал нищо против нашите момчета и е знаел, че те не са достатъчно добре подготвени. Последното нещо, което са искали е да стрелят по иракския народ. Те са били изпратени да строят пътища, болници. Този човек казва, че виновник за атентата е Ал Кайда. Ще чуете мнението на главния герой Тодор Станков, който разказва доста интересни неща, които не искам да разкривам. Вървим по неговите стъпки и той ни разкрива къде какво се е случило. Има и архивни кадри, поздравите за Коледа, няколко дни преди атентата“, споделя Калина Паскалева.

NOVA NEWS представя документални филми на журналиста Слави Ангелов през август

„Моите филми винаги минават като лична история. Аз не обичам да разказвам общо за нещо като страничен наблюдател. Винаги съм се срещала с хората и искам историята да излезе през техните очи. Важното е те как са я почувствали и какво имат да кажат. Това е много тежък филм и боли когато знаеш, че едни хора са били изпратени на заколение там. И никой не иска да поеме отговорност. Може би има хора, които като си легнат вечер си казват „аз съм виновен за това нещо“, но те никога няма да си го признаят пред обществото. За тази мисия е казано – „Отивате да правите мир, а не война!, но изобщо не е било така. Хубаво е да си знаем историята и с днешна дата когато говорим за български войници, които са на мисия и да се прави разлика между тогавашната грижа за армията и това, което се случи през последните години.  През последните години нашите войници имаха повече учения, да не говорим за бойните им екипировки, а през 2003 г. тези момчета дори не са имали челници и сами са си купували неща от обща необходимост. Как може да изпратиш един 18-годишен войник на мисия без екипировка!?“

„Другото важно, което трябва да се знае от обществото е, че когато отидох в Ирак, ми направи впечатление, че гражданите от всички прослойки на обществото помнят българите с добро. Спомнят си как са им давали лекарства, грижели са се за бебетата им, как са им помагали. Те много ни харесват и смятат, че сме много добър народ. Това в повод за национална гордост! Време е хората да разберат за героизма на българите!“ 

Не пропускайте поредицата документални филми от 1 август, всяка неделя в 18:30 ч., в четири поредни седмици по NOVA NEWS.