В продължение на 16 дни ще се проведат различни инициативи срещу насилието основано но пола в няколко града в страната

Пред Националния дворец на културата в София, репортерът на NOVA News Цвета Гагарова разказва повече подробности за инициативата на Zonta International, специално за „Социална мрежа“.

„Днес целият свят казва „Не на насилието“, основано на пола. ООН организира тази кампания, която е в продължение на 16 дни и ние от Zonta International се включваме ежегодно. Всички клубове в страната: София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново и Русе започваме да танцуваме, за да кажем в ритъма на танца, хванати за ръце, „Не на насилието“. Ние сме против домашното насилие, против кибер насилието, против трафика на хора, против ранните бракове. Zonta International застава зад правото на жената. Защитаваме нейният статут и искаме тя да бъде равноправен член на обществото ни. Да има икономическа независимост и да бъде овластявана. За първите пет месеца на тази година в България, жертвите на домашно насилие са 1784, а от тях 1190 са жени. 409 от тях са деца. Това е голяма цифра и от началото на годината до сега са убити 21 жени в България. Днес в Народното събрание се подаде проекто закона за домашното насилие, а ние го чакаме от 2011 година, когато подписахме Истанбулската конвенция. Искаме да имаме закон, който да защитава хората от домашното насилие. Засега имаме само 10 центъра в цялата страна и само 80 легла, а жертвите са почти 1800. Това е твърде недостатъчно. Искаме парите да отиват за превенция, а не психологически да помагаме на жертвите. Да върнеш един човек към обществото от страха, който е преживял е много по-страшно и трудно. Статистиката сочи, че 80% от тези които са били насилвани стават насилници. Затова младите хора са тук и танцуват, казвайки „Не на насилието“, разказва Бистра Илиева, президент на Zonta Клуб.

„Работим с училищата, с цел да образоваме младите хора. Всичко започва в семейството и училището. Направихме един голям нов проект, с който отговаряме на кибер насилието, което е вид нова пандемия. Успяхме да обучим 500 доброволеца за една година. Продължаваме с този проект, тъй като в това пространство и млади, и малки деца са в стрес. Заставаме зад всички инициативи, за да променим обществените нагласи“, споделя за новия проект свързан с училищата Бистра.

Предвидени са всякакви инициативи под формата на конференции, изложби, лекции, обучителни семинари и всеки желаещ може да се запознае с календара, който е разпространен в социалните мрежи на организацията.