Композиторът Виктор Стоянов, сценаристът и автор на текстовете Георги Тенев и изпълнителят Биляна Тодорова разказват за работата си по проекта

Зрителите на NOVA изгледаха с интерес първи сезон на сериала „С река на сърцето“. Музиката към него също привлече вниманието им.

Сериалът на NOVA вдъхнови създаването на 29 авторски песни, написани специално за продукцията от професионален екип от музиканти.

Игор Ангелов: Щастлив съм, че бях част от приказката „С река на сърцето“

„Музиката е измислена, така че да тече като река - нито да има прекалено голяма динамика, нито агресия. Измислена е така, че да отговаря на действието. Композирането на музика за сериал е по-различно, отколкото за фичър филм. Защото трябва да предадеш емоцията на части. Така че да избухне във финалните епизоди. Аз обичам да работя с режисьорите. Много време обсъждахме с Мартин Макариев каква да бъде музиката, така че да се отдели от общия фон на музиката, която върви към българските сериали. Мисля, че успяхме с тази компилация от песни и инструментална музика. Искам да благодаря на телевизията, че ни се довери да напишем авторска музика. Защото през последните години има тенденция да се ползва само готова музика от банки. Което е удобно, но те лишава от уникалност“, разказва композиторът Виктор Стоянов.

Антон Порязов: В „С река на сърцето“ играя разследващ полицай, който оцеля и може да се завърне

Как се пишат такива песни? Как създавате текста?

„Това е може от най-леките и приятните неща в целия този процес. Защото е много близо до чистата поезия. Същевременно без толкова голяма отговорност, защото е споделена. Работиш с автори и под контрола на режисьора, който следи целия процес. Заедно правим нещо, което синхронизираме“, споделя Георги Тенев, сценарист и автор на текстовете на песните в „С река на сърцето“.

„Всичко се случи много бързо, защото нямахме време. Ние с другите две момичета получихме текстовете и някои теми. Виктор импровизираше за някои директно в студиото. Беше много интересно да се потопиш в такава творческа атмосфера. Чувствахме се свободни да пробваме неща“, допълва Биляна Тодорова.

В очакване на големия финал със саундтрака на сериалa „С река на сърцето“

Как реагираха хората на музиката, когато стартира сериала? Усетиха ли я?

„Мисля, че доста хора я усетиха и я откриха. Имаше много интересни и различни коментари. Хората постоянно се чудеха кой стои зад музиката. Не спираха да питат за това. Така че мога да кажа, че имаше интерес“, допълва Биляна Тодорова, която е и един от сценаристите на сериала и изпълнител на песните заедно с Натали и Джеси Виденова.

„Исках да отбележа страхотната работа на Антони Рикев, който е изключителен китарист и мултиинструменталист, с който записахме повечето от китарните партии. Той вложи своя дух и професионализъм в саундтрака. Младост, професионализъм, всичко проработи в сериала“, категоричен е композиторът Виктор Стоянов.

„С река на сърцето“ следва дългосрочния ангажимент на Нова Броудкастинг Груп да инвестира в качествени филмови продукции, да подкрепя творческите професии в тази сфера и активно да участва в развитието на филмовата индустрия у нас.

Следете всичко за новия сериал на NOVA „С река на сърцето“ на Facebook страницата и Instagram профила на продукцията.