Специалното издание на предаването се реализира съвместно с УНИЦЕФ и ще продължи три дни

В студиото на „Събуди се“ директорът „Комуникации“ на УНИЦЕФ Боряна Гидикова разказа повече за благотворителните каузи, които зрителите ще могат да подкрепят по време на любимото шоу за имитации.

ДесиСлава: На едно дете трябва да му дадеш криле, за да полети

„Всяка вечер от благотворителния мини сезон ще бъде посветена на различна кауза, която УНИЦЕФ от години развива в България. Ще има и една обща кауза по време на трите вечери по време на най-обичаното и гледано шоу „Като две капки вода“. Ще се обединим и в подкрепа на пострадалите в Турция и в Сирия. Тази вечер сме посветили предаването на каузата „Закрила за всяко дете“. Статистиките ни има много тревожни – всяко второ дете в България е преживяло някаква форма на насилие. Било то емоционално, физическо или дори онлайн. Каузата тази вечер е в подкрепа на три зони „Зона ЗаКрила“, които са създадени от УНИЦЕФ в партньорство с фондация „Анимус“. Надяваме се да съберем средства, за да ги дофинансираме поне до края на годината и да помогнем на поне още 300 деца. Боряна Гидикова, директор „Комуникации“ и говорител на УНИЦЕФ България

„Целта ни е да създадем една голяма мрежа от подобни центрове в подкрепа на децата и семействата, пострадали от насилие, задно с държавата. Трябва да има такива центрове във всеки един областен град. Под един покрив и на едно място те срещат подкрепа от социални работници, психолози, юристи. Според случая и нуждите те могат да получат каквото им е необходимо. В тези центрове имаме така наречената „синя стая“, където децата могат да дадат щадящо своите показания по различните случаи. Без да бъдат в пряк контакт със следователите и с помощта на психолози да работят върху проблема“, пояснява Боряна Гидикова.

УНИЦЕФ България набира средства в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

„Важно е за цялото общество първо да регистрираме тези проблеми, да не оставаме безпристрастни към тях. За нас е важно и ключово хората да се замислят, когато проявяват агресия – дори словестна спрямо децата си. Както вчера ДесиСлава каза в интервю за вашето предаване – всички познаваме примери, които по един или друг начин вредят на децата си. И това трябва да спре!“, категорична е тя.

Много български звезди в компанията на малки деца довечера ще излязат на сцената на „Като две капки вода“, за да подкрепят каузите на УНИЦЕФ. Сирийския посланик у нас каза, че помощта трудно стига до тях. Единственият начин е по въздушен път. Вие как успявате да си проправите път до там?

„Слава Богу ние имаме регионален офис и в Сирия, и в Турция. Там на място вече се предоставя хуманитарна помощ, оказва се психологическа подкрепа на семействата. Нашите екипи са на терен и в училищата, и в палатковите лагери, където им се осигурява подслон. Ситуацията е много тежка и целият свят е насочил вниманието си върху нуждите там. Започнахме кампания и тук. Всеки българин, който желае да помогне на нуждаещите се, може да помогне със смс на 1021 с текст UNICEF. Освен това в трите вечери на „Като две капки вода за всяко дете“ всеки лев от смс-ите, с които хората ще гласуват за своите любими изпълнители, ще отива за тази кауза. Има страшно много хора, които искат да помогнат, за което им благодаря страшно много. Невероятно е как за съжаление в такива ситуации с лоши поводи се обединяваме. Положението е критично, защото още има вторични трусове“, категорична е Боряна Гидикова.

Калин Врачански: Влизам в „Като две капки вода за всяко дете“, защото каузите на сезона са много хубави и трябва да ги подкрепим

Ще помогнете ли за изграждането на временни лагери и убежища, където хората да се настанят?

„Вече раздаваме одеяла, хигиенни материали. В Сирия положението е много сериозно заради опасността от възникването на епидемия от холера. Там е много важно хората да имат достъп до питейна вода, което вече УНИЦЕФ прави на място. Правим каквото е по силите ни и апелираме за това хората да ни подкрепят и да ни съдействат. Вече имаме изпратени камиони с хуманитарна помощ от най-близките складове в Ливан и Йордания. Работата там ще продължава с години. Нашият фокус разбира се са децата – да се окаже помощ на всички организации, които се занимават с това да помагат на хората. Защото има много деца, които са загубили семействата си и са с неясно бъдеще. В момента се опитваме да им дадем това, от което имат нужда и да ги опазим.“

Всеки, който желае, може да помогне чрез смс-и и за Турция, и за Сирия и по време на благотворителния мини сезон на „Като две капки вода за всяко дете“, които ще се излъчва в следващите три дни.