За трета поредна година списание „Мениджър“ организира технологичното събитие, което ще се проведе на 23 април в Sofia Event Center

За трета поредна година списание „Мениджър“ организира технологичното събитие Technovation 2024. То ще се проведе на 23 април в Sofia Event Center с медийната подкрепа на Нова Броудкастинг Груп. В четири дискусионни панела ключови експерти ще обсъдят едни от най-горещите теми, които вълнуват бизнеса.

Статуквото в технологичния сектор

Липса на динамика е последното нещо, с което може да се опише състоянието на IT компаниите. Вълната от съкращения започна през 2022 г. и държеше челно място в много заглавия. С известно закъснение достигна и България. Очакванията на Запад са умерено оптимистични за стабилизиране на пазара на труда през второто полугодие на 2024 г. Много компании направиха преструктуриране и отделиха част от услугите си в нови компании, други бяха купени и тепърва ще се види новата им посока.

Какъв е ефектът от всичко това в България? Има ли нужда страната ни от нов имидж като технологичния локация, имайки предвид че дълго време брандингът ни беше на аутсорсинг локация? Това са въпросите, които ще бъдат обсъдени в първия панел - Reshaping The Tech Landscape, който ще модерира главният редактор на списание “Мениджър” Таня Кръстева.

Финансовият пейзаж

Знаете ли, че близо 90% от хората в Китай използват финтех услуги? Подобно потребление се очаква и за останалите пазари извън азиатските в недалечното бъдеще. Финтех индустрията расте бързо и заема своите твърди позиции в традиционния финансов сектор.

Именно заради това 2024 г. ще бъде година на европейски регулаторни промени за пазарите на финансови технологии. Част от тях ще засегнат въвеждане на дигиталното евро, макар финалното решение да е на ЕЦБ, както и установяването на рамка за достъп до финансови данни (отвореното банкиране).

Мобилните портфейли се превръщат за управление на всички финанси, а това води след себе си и все по-голям „интерес“ за финансови измами, респективно защити срещу тях. Тези теми ще бъдат обект на дискусията във втория панел - Fintech: A Cashless Society.

Изкуственият интелект – не всичко е черно и бяло

В далечната 1950 г. британският математик Алън Тюринг публикува своята статия "Computing Machinery and Intelligence” и описва „Теста на Тюринг“ – експеримент, чрез който да се провери дали машина (компютър) може да демонстрира поведение, сравнимо с човешката интелигентност.

Въпреки че оттогава изкуственият интелект минава през различни периоди на развитие, през 2023 г. бе своеобразен бум в общественото разбиране за съществуването му. За 1 година се направиха много гръмки прогнози – някои се оказаха реални, други по-скоро пресилени.

В третия панел AI Unleashed ще се засегне реалното приложение на изкуствения интелект днес. А отговор ще получат въпроси като: Кои кои са секторите, в които вече се използва? По какъв начин и как големите технологични компании се надпреварват в създаването на „най-умния“ AI?

Излитане на инвестициите в орбита

С напредването на технологиите и приложението им космосът става все по-достъпен за частния бизнес. Наносателити, събиране на данни от спътници, космическа храна, компоненти за електроника като полупроводници, медицински консумативи, лекарства, отглеждане на стволови клетки, цели фабрики. Списъкът какво може да се произвежда в космоса тепърва се разширява. Причините за това са най-вече заради микрогравитацията в орбита - много по-ниска гравитация от тази на Земята, както и възможностите за постигане на (почти) идеален вакуум и иниски температури.

Космическата икономика може само да расте и ако нещо може да я забави, то по-скоро е в посока бюрокрация, отколкото в липса на идеи и технологии. Какво се произвежда най-бързо в орбита? Как космическите станции помагат за тестване на изкуствения интелект и други технологии? Как ще се управлява нарастващият „трафик“ в орбита? Къде се очакват най-големи инвестиции и от кого? Това са темите, предмет на дискусията в четвъртия панел Space: The New Frontier.

Technovation 2024 е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.