Какво представляват енергийните общности

Можем ли да произвеждаме енергията си сами? Знаем ли как и позволено ли е? Енергийните общности са организации на граждани, малки и средни предприятия и/или общини, които позволяват участниците в тях да споделят, произвеждат и използват енергия за общо благо.

„Използвайки обща собственост с някаква цел, която не е печалба, а по-скоро икономически, социални, културни и екологични цели. Европейската комисия осъзнава, че собственото производство или производство от обединени хора или малки предприятия, е необходимо, за да има повече ВЕИ в енергийния сектор”, обясни Павлин Стоянов - юрист от екипа на „Климатека”

Европейската комисия, чрез директивите си, задължава държавите да насърчават този тип производство. „Енергийните общности се насърчават по различен начин. Те трябва и да бъдат контролирани, защото ако дадеш привилегии на този тип организации, някой може да се възползва. Идеята е, че не трябва да трупаш печалба”, допълни Стоянов.

В някои държави има данъчни облекчения за приходите от такива дейности, премахват се административни тежести и двойни такси, които се плащат.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.