В рамките на фестивала ще бъде излъчен филм и на репортера на Календар София Стойчева...

С филма „Черният лебед”, спечелил Оскар за главна женска роля за изпълнението на Натали Портман, тази вечер се открива юбилейният 15-ти “София филм фест”. През следващите две седмици киноманите в София ще могат да видят 118 игрални, 24 документални и 70 късометражни филма. Фестивалът има съпътстваща програма в Бургас и Пловдив, а от тази година - и във Варна.

Тази вечер двама големи творци – актьорът Руси Чанев и грузинският режисьор Отар Йоселиани, ще получат наградата на София за изключителен принос в киноизкуството.

И на 15-тия “София филм фест” акцент е поставен на българското кино. В международния конкурс участват два наши  филма - "Подслон" на Драго Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син.

Ще бъде показан и документалният „Манчестър Юнайтед от Свищов” на Стефан Вълдобрев.

Идолът на независимото кино – Вим Вендерс, отново идва у нас, за да представи най-новия си документален филм „Пина”, който е в 3D формат. Родните киномани ще го видят веднага след показването му на “Берлинале”.

На “София филм фест” пристига и кинолегендата Клаудия Кардинале. Тя, заедно с френския режисьор Клод Льолуш, ще получат наградата на София за изключителен принос в киноизкуството.

Звездни гости на фестивала са Силвия Кристел, нашумяла с еротичния филм „Емануела”, и режисьорът Фолкер Шльондорф, който ще представи автобиографичната си книга.

Носителите на чуждестранен Оскар Милчо Манчевски и Данис Танович също идват с последните си филми.

В рамките на “София филм фест” ще бъде показан и късометражният филм „Месо” на репортера на Календар София Стойчева. Той е селектиран измежду 80 студентски филма. Владимир Карамазов, Ирмена Чичикова, Латинка Петрова и Нина Димитрова са сред звездите на филма.
 
Сминка: БГНЕС