Злоупотребявали ли са частните кардиологични клиники с държавни средства?

В свое участие миналата седмица здравният министър Стефан Константинов заяви в студиото на "Здравей, България", че исканията на верига "Търговска лига" да подаде оставка са тотално неоснователни.

"Ние искаме оставката на всеки, който не иска да разбере нуждите на народа, каква е нашата заболяваемост, каква е нашата смъртност".
 
Това беше отговорът от страна на  проф. Николай Пенков, изп. директор Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Варна.
 
Проф. Пенков допълни, че здравният министър "може би е заблуден" и допълни, че не може да се говори, че се работят по 80% здрави хора.
 
Професорът коментира, че има страни в Европа, където броят на кардиологични инвазивни лаборатории при съизмеримост на население и територия е два пъти по-малко, отколкото в България, където към момента те са 50 и продължават да се разкриват ежедневно.
 
Според него в България липсва регулаторният механизъм, който да определи колко да бъдат тези лаборатории, както и организация по всички звена на нашето здравеопазване.
 
"Този стандарт, за който говори министърът е само препоръчителен. Какво правим, ако дойде човек, който вече излиза извън бюджета", запита професор Николай Пенков. Той допълни, че според всички закони в страната болният не може да бъде върнат.
 
Според неговите изчисления с парите, разчетени за 8 човека, могат да бъдат обслужени общо 90 болни за цял месец.