Реакторите в японската атомна централа "Фукушима" са от типа кипящи...

Най-просто устройството на кипящия реактор, като тeзи във Фукушима, изглежда така:
Касетите с ядрено годиво се намират в защитен съд за високо налягане. Между тях преминават прътите за контрол на ядрената реакция.
Деленето на атома задължително е съпроводено от отделянето на огромни количества топлина. За да се охлаждат касетите с горивото те са поставени в чиста вода. От високата температура водата се изпарява в горната част на реактора и парата под налягане през тръби се отвежда до турбина, която върти генератор и така произвежда ток.

Специалистите в ядрената енергетика наричат тези реактори "мръсни". Названието не е случайно.
Парата, която е в пряк контакт със ядреното гориво излиза извън пределите на реактора, за да завърти турбината. Тази пара е радиоактивна, а именно нея изпускаха в атмосферата японските инженери, за да намалят налягането в прегрелите реактори. При нормална работа парата се охлажда в устройство, наречено кондензатор и се връща в реактора, като студена вода, за да се завърти отново по същия път.

Подобно изпускане на радиационен облак с парата не е възможно в атомната централа в Козлодуй. Реакторът тук е от водо-воден тип. Тоест вътре при горивото няма кипене на водата и не се отделя пара. Загрятата вода се охлажда в парогенератора и пак се връща при клетките с гориво.

Разликата с водно-кипящите реактори в Япония е съществена. При реакторите на АЕЦ "Козлодуй" съществува парогенератор, който е вътре в самата бетонна конструкция на инсталацията. От едната му страна влиза химически чиста вода, а от другата, без да има пряк достъп, преминава горещата вода от реактора.

И така на принципа на топлообмена студената чиста вода става на пара, а горещата вода от ядрото на реактора изстива. По-късно в кондензатора парата се охлажда от студена вода от река Дунав.

Дори и някога да се наложи от АЕЦ "Козлодуй" да се изпуска пара аварийно, тя ще бъде чиста пара, а не радиоактивен коктейл, както става заради иначе евтините японски реактори.

И докато на страната ни й беше наложено да затвори 4 от по-защитените и чисти блокове в Козлодуй, то по света държави, като Япония и Съединените щати ползват десетки от замърсяващите околната среда и по-слабо защитени кипящи реактори.