Българите ще спестяват от стоки от първа необходимост като храна и лекарства през тази година...

Българите ще спестяват от стоки от първа необходимост като храна и лекарства през тази година. Това се казва в доклад на световната банка.

В документа се посочва, че България е една от страните, чието население е пострадало най-много от финансовата криза. Резултатът - намалени доходи и загуба на работни места.

Според Световната банка 36% от по-бедните са престанали да купуват предписаните им лекарства. Всеки пети пък е намалил посещенията си при лекар, дори когато в семейството е имало болен.

Въпреки съживяването на икономиката, българите все още се чувстват несигурни и нямат намерение да раздвижват потреблението.

Най-много през годината ще  спестяваме от развлечения, облекла и обувки. Това показват данните от проучване на компанията за маркетинг изследвания "прагматика". С близо 20% ще съкратим разходите за храна, отопление и ток, и с 14% тези за вода.

През тази година се очаква най-много да намалим консумацията на месо, месни продукти и кашкавал. До края на 2011 г. хората ще ограничат още покупката на шоколадови изделия и напитки.