Десетки лекарства са изчезнали от българския пазар, а други медикаменти са поскъпнали с до 30 процента.

Десетки лекарства, които се отпускат без рецепта, са изчезнали от българския пазар, а други медикаменти са поскъпнали с до 30 процента, сигнализираха от Асоциацията на собственици на аптеки.

 

Причината, според фармацевтите, е голямата разлика в цените между България и Западна Европа в полза на Западна Европа, където цените са по-скъпи.

 

Единствено търговците на едро могат изнасят легално лекарства в други европейски страни. Според фармацевтите обаче проблемът идва от аптеки, които масово препродавали в чужбина, без да имат право по закон. 

Лекарствата се изнасят с камиони в големи количества и се продават обикновено на дистрибутори. За някои лекарства разликата е в пъти, а за други в проценти. Най-често се изнасят лекарства без лекарско предписание. Тенденцията е списъкът с продукти, които се изнасят, да се разширява.

 

Резултатът - производителите изтеглят лекарството си от българския пазар или повишават цената му, за да не са на загуба, обясняват от аптечната асоциация. Трудно е да се прогнозира с колко ще се оскъпят тези лекарства.

 

"Стремежът на повечето фирми, за да парират този реекспорт, е като вдигнат цената в България и я приближат до западната и по този начин да го обезсмислят. Това се случва за някои лекарства. Засега те са единични, но има тенденцията и те да се увеличат", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в "Здравей, България".

Основните инструменти за прекратяване на неофициалния реекспорт са в ръцете на фирмите производители.  Директорът на Дирекция "Контрол на лекарствените продукти" Светлин Спиров заяви, че данните, с които разполага не подкрепят данните на Николай Костов за доставени огромни количества лекарства.

Разберете повече във видеото.