Веселото митничарско село е на път да бъде заличено...

Багери разрушават незаконните постройки в край язовир Ивайловград. Веселото митничарско село е на път да бъде заличено.


В 10.30 часа тази сутрин булдозерите влязоха в двора на първата, предвидена за събаряне къща. Тя бе изравнена със земята само за няколко минути.


Съдбата на двуетажната вила ще последват още две толкова големи сгради, няколко по-малки постройки и гаражи.


Срокът за премахването им от ДНСК е до края на април. Всички тези обекти се водят с неизвестен собственик, тъй като никой не е обжалват заповедите за премахване.


Днес обаче в Ставри Димитрово се появиха и хора, които започнаха сами да рушат имотите си.

От всичките над 50 сгради там законни са едва 5. Техните собственици са успели да ги узаконят с много усилия и имат обяснение за проблемите.


Проверки в така нареченото митничарско селище е имало още преди 10-12 години. След това обаче законът е променен и от ДНСК не са предприели нищо, тъй като чакали сигнали от общините.


Докато различните власти спорят кой крив и кой прав, незаконните имоти чакат своята съдба. За по-големите вили в митничарското село все още се водят дела. От ДНСК обаче са категорични, че ако съдът потвърди заповедите за премахване компромиси няма да има.

 

Тъй като собствениците на вилите се водят неизвестни, цялата акция по събарянето ще бъде платена от държавата. За пример - събарянето само на една масивна сграда струва до 2000 лева.