Масови фалити на фирми, ако правителството реши да плащаме по 15 стотинки за всяка найлонова торбичка...

Масови фалити на фирми ще последват от решението на правителството да плащаме по 15 стотинки за всяка найлонова торбичка. Предупреждението идва от бизнеса, а екомярката трябва да влезе в сила през октомври.


400 хиляди торбички могат да се произведат у нас само за един ден, обяснява началник на предприятие.   


Напоследък обаче поръчките са много скромни, разказват работниците. През есента очакват съвсем да секнат, ако за всяка торбичка клиентите трябва да плащат по 15 стотинки.


Собствениците протестират, че държавата иска от тях да правят биоразградими торбички, а в същото време се кани да облага и тях.


Хората от бранша обясняват, че им трябва повече време, за да подменят съоръженията си, да се снабдят с достатъчно картофи, царевица и нишесте и да започнат да произвеждат според еконормите на Европейския съюз.


И в момента продавали найлонови чантички, които се разграждат, но те не били био - слага им се химическа добавка. Въпреки химията, има и екоелемент - нищо не се изхвърля. Не само шефовете, но оказва се и работниците не харесват плановете на управниците.


За всеки 100 опаковани чантички, един работник получава по 1 стотинка и половина. Ако хората се откажат от торбичките заради новите им цени, може да останат и без тези стотинки.