Нейната банкова система се срина през 2008-а година и доведе до загуби от 4 милиарда евро за двете държави. Това става само ден след референдума, на който Исландия отхвърли плана за връщане на сумата...

Британското и холандското правителство ще съдят Исландия, чиято банкова система се срина през 2008-а година и доведе до загуби от 4 милиарда евро за двете държави. Това става само ден след референдума, на който Исландия отхвърли плана за връщане на сумата.


Предвиждаше се Рейкявик да изплаща сумата в продължение на 30 години, до 2046-та с 3-процента лихва. 
Великобритания обяви, че е разочарована от решението на исландските избиратели. Холандският финансов министър пък подчерта, че времето за преговори е свършило.


В отговор, исландският му колега заяви, че съдебният спор ще отнеме поне година. Когато през 2008-а година една от исландските банки фалира, повече от 400 хиляди британци и холандци бяха депозирали пари в нея. Правителствата на двете държави обезщетиха гражданите си, но сега искат парите си обратно, коментират анализатори.


Планът за връщането на сумата беше подкрепен от парламента в Рейкявик. Президентът отказа да подпише закона и свика референдум. При подобно всенародно допитване през 2010-та година, 93 процента от избирателите отново отхвърлиха искането за изплащане на дълговете.


И тогава привържениците на отрицателния вот бяха категорични, че исландският данъкоплатец по никакъв начин няма правно задължение да плаща за загубите на частни банки.