Такава според Красен Станчев е стойността, ако се приспаднат възможност за удължаване на проекта и за отклоняване на средства. Енергетикът Богомил Спиридонов пък твърди, че подобна цена би била доста висока...

Решението за АЕЦ \"Белене\" няма да бъде взето в Лондон. Консултантът има съветническа функция. Решава този, който поръчва съвета. Консултантът не е страна по договора. Това коментира икономистът Красен Станчев във връзка с това, че британската банка HSBC е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ \"Белене\".


\"Възможно е, доколкото разбирам начина на мислене на Дянков и Трайков, да са поискали по-задълбочен преглед на онова, което се случва. Възможно е част от закъснението да се обяснява и със земетресението в Япония, защото при всички случаи се изменя ситуацията, в която се оценяват такива проекти\", каза Станчев.


По думите му британската банка HSBC е една от големите банки и е добра.


Тогава, когато се сложат системните връзки и не се отчита оскъпяването, възможността за удължаване на проекта и за отклоняване на средства, то тогава 11 милиарда и половина евро е една реалистична цена за проекта, твърди икономистът.


Енергетикът Богомил Спиридонов опонира, че тази цена е доста висока. Моята сила не е финансово-икономическият анализ на проектите, но мога да кажа, че в момента има една цена и тя е около 4 милиарда евро, допълни той.