Жените са от Велико Търново и от години разчитат на благосклонни към стопаджиите шофьори. В тяхната компания учителките изминават по осемдесет километра на ден...

Учителки от стражишкото училище \"Ангел Каралийчев\" пътуват всеки ден на автостоп.  Жените са от Велико Търново и  от години разчитат на благосклонни  към стопаджиите шофьори. В тяхната компания  учителките изминават по осемдесет километра на ден.


Доайен в автостопа е  преподавателката по литература Тодорка Цонева.  Започнала  да пътува по този начин още през 1994 година. По-късно към нея се присъединили още няколко учителки.


Автостопът създал и доста приятелства. При възможност учителките пътували с едни и същи шофьори. Познати или не обаче всички изпитвали респект към тях. А някои дори се отклонявали от пътя си, за да ги откарат точно до училището.


Жените признават, че положението на учител стопаджия не е много приятно, но не мислят да сменят нито училището, нито професията си. Надяват се проблемът с пътуването им някак да бъде решен.