По-тежките форми са необратими, но в повечето случаи с подходяща терапия движението на крайника може да се подобри значително или да се възстанови напълно...

Рубриката \"Моето бебе\" днес е посветена на акушерската пареза и най-новите методи за лечението й.


Акушерската пареза е сред най-честите последици от травма по време на раждане. Представлява възпаление или оток на нерва на горен крайник.


По-тежките форми са необратими, но в повечето случаи с подходяща терапия движението на крайника може да се подобри значително или да се възстанови напълно.


Честотата на акушерската пареза е между 2 и 6%, обясни д-р Валя Гергинова, педиатър неонатолог. В много редки случаи може да има така наречената биохимична травма на мозъка, която е свързана с недобре преценено раждане, със страдание на плода по време на процеса, поясни още д-р Гергинова.


Дъщеричката на Йорданка Симеонова – Ивайла, е с обездвижена дясна ръчичка, вследствие на акушерска пареза. В \"На кафе\" тя разказа, че имала нормална бременност, но накрая й се наложило да роди по-рано. По време на раждането тя чува страшните думи: \"Губим бебето, заседна, бързайте, изпускаме го!\". Следва \"жестоко\", по думите й, бъркане и дърпане на бебето, вследствие на което Йорданка е със спукано ребро, а малката Ивайла получава пареза на дясната ръка.  


Рисковите фактори, които могат да доведат до травми, са както от страна на майката, така и от детето. От страна на майката обикновено са така наречените конституцонални причини, т.е. възраст на майката под 17 години или над 40 години, заболявания преди и по време на бременността, прекомерно наддаване на теглото, както и акушерска патология, която включва неправилна позиция на плацентата. Бързото раждане също е причина и когато детето е недоносено, то става прекалено рисково. Раждането с форцепс също е рисков фактор.