Зъбният статус на българите от отдалечените села е изключително лош. Този факт констатираха американски стоматолози от хуманитарна организация...

Зъбният статус на българите от отдалечените села е изключително лош. Този факт констатираха американски стоматолози от хуманитарна организация. В продължение на седмица те лекуваха жителите на девинското село Селча.


Американски стоматолози лекуват благотворително в девинско село. Ученическа столова в момента е превърната в импровизиран стоматологичен кабинет.


Само за седмица през него са преминали над 120 души. Извършени са близо 1000 манипулации, като при десетки пациенти се наложило да  извадят  до девет зъба.


В благотворителната кампания участва и български стоматолог. Дори и за нея видяното било шокиращо.
Въпреки че в Селча живеят над 500 човека, тук стоматолог няма от 20 години.


Стоматолозите са категорични, че най-доброто лечение е профилактиката. А за да не се стига до подобни проблеми, най-лесният вариант е зъболекарите да се върнат в училищата.

 

Според председателя на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков, американските зъболекари били нарушили всички европейски закони за лечебна дейност. По тази причина д-р Шарков е сезирал и здравния министър.