Така, с отпадането на разсроченото плащане, застрахователите щели да получават накуп премиите по полиците си.

Освен скъпото гориво, още една заплаха надвисна над шофьорите - да отпадне разсроченото плащане на застраховка \"Гражданска отговорност\". Това предлагат от комисията по финансов надзор. Предстои промените в кодекса за застраховане да бъдат одобрени от Министерството на финансите.

Първоначалната идея на надзора беше да се забрани прекратяването на застраховката, ако клиентът не е платил всички вноски. В този случай обезщетението се заплаща от гаранционния фонд, в който постъпват средства от всички добросъвестни застраховани лица.

За да не се стига дотук, комисията предлага \"Гражданска отговорност\" вече да се плаща еднократно. Така, с отпадането на разсроченото плащане, застрахователите щели да получават накуп премиите по полиците си.

В момента около 40% от клиентите на големите застрахователни компании плащат полицата разсрочено.

Предвижда се още финансовият надзор да публикува и тарифите на застрахователите по \"Гражданска отговорност\". Целта е потребителите да могат да сравнят различните цени на полицата.

Промените в кодекса за застраховане тепърва ще се обсъждат в Министерството на финансите. Затова и комисията и застрахователите не бързат да ги коментират.